Månadsarkiv: juni 2013

Allt väl i Bremerhaven

I stället för att gå ut på Nordsjön från Delfzijl till Norderney, valde vi att gå Küstenkanal till Bremerhaven. Både första sträckan från Delfzijl och sista sträckan till Bremerhaven var utanför slussystemet och tidvattnet riktigt starkt. En helt ny upplevelse att vattnet rör sig med 4-5 knops fart. Riktigt spännande att sladda runt Jarramas i svängarna och framför allt in i slussarna.

Nu ligger vi i en av gästhamnarna (läs industrikajerna) i Bremerhavens väntar in bättre väder och nye besättningsmedlemmen Eric. Vi har haft regn varje dag så vi längtar verkligen efter solig dag med lite vind. -Tror den kommer på tisdag 🙂

I morgon strosar vi runt i staden, tvättar, bunkrar vatten och mat.

Här ser du några bilder från Küstenkanal, en plotterbild över den och en bild över tisdagens rutt, ut över sandbankarna och in till Kielkanalen.

Söndag morgon

Skönt att sova ut i morse, efter att ha kastat loss igår, 04.15, i en bäckmörk kanal i ösregn.

Skall tanka ner en vädergrib och sedan gå ut genom slussen kl. 09.00, ut i Weser. Sedan kör vi medströms upp till Bremerhaven. Här kommer vi nog att ligga några dagar och vänta på mindre vind för sista etappen in till Bynsbryttel och Kielkanalen. En tur på ca 70 sjömil. Med hjälp av tidvattnet och riktiga beräkningar kommer vi att ha medström hela tiden och en snittfart på ca 9 knop.

Besättningen Pia, Kjell och David går i land i Bremerhaven efter fem goda ”tjänstgöringsdagar”. Sedan möstrar Eric på måndag/tisdag.

Nu skall jag bort till slussvakten och betala för natten i industrihamnen 🙂

 

Nu i Brake, straxt söder om Bremerhaven

Nu ligger vi bra förtöjda innanför tidvattenslussen i Brake, 20 M söder om Bremerhaven. Vindprognoserna för sista långa dagsetappen in till Brynsbyttel och Kielkanalen ser dessvärre inte så bra ut. Kanske vi blir kvar i Bremerhaven, dit vi går i morgon, några dagar.

Som alltid har vi taskig Internetuppkoppling så idag blir det inga bilder, men det går bra att ringa eller SMS:a oss 🙂

Bovarna i dramat

Fyra av sex dieselmunstycken var inte åtdragna under oljekåpan. Väl åtskruvade borde dieselläckaget in i motorn vara avklarat. Vi kastar loss om en timme och följer Ems ner till Kystekanal. Om två dagar bör vi vara i Bremerhafen.

Gissa om oljestickan på bb maskin kommer att kollas ofta idag 🙂

 

Maskinhaveri i Delfzijl

Efter en härlig dag på kanalerna från Lemmer till Delfzijl kunde vi förtöja på en flytande pir för yrkestrafik. Hamnkapten i gästhamnen mitt emot vad direkt otrevlig och tyckte att vår storlek av fartyg var vårt problem, sen cyklade han hem…

När vi skulle kasta loss i morse för att ta ”tidvattenståget” ner till kanalen i Ems, gjorde jag en sista check i maskinrummet och kollade oljan. I BB maskin var oljenivån nästan 20 cm högre än normalt, och nästan klar! Det luktade diesel om oljan!

Vi ringde vår trevlige mekaniker i Ermelo som kom vid 16-tiden, fem timmars bilresa ToR! Han konstaterade snabbt att vi hade nästan 15 liter diesel i olja och det var 4 munstycken som inte var åtdragna. Puh, skönt att det inte var värre! Han tajtade munstyckena, bytte oljan och efter 2 timmar var det klart.

Han sade flera gånger att det var en himla tur att du kollade oljan!

En dag försenade kastar vi loss i morgon bitti med första bästa tidvattentåg.

Här kommer några bilder från gårdagen.

 

Ingen Internetuppkoppling

Resebeskrivning och bilder kommer föhoppningsvis i morgon fredag om vi får kontakt med nätet.

Nu ligger vi i Delfzijl och kastar loss 09.50 vid ebb, för att ta oss ner floden Ems och sedan gå Kystenkanal till Bremerhaven. Vädret är inte så lugnt som vi hoppats så denna innerväg känns lugnare än att gå ut på Nordsjön. Med tidvattnet kommer vi att få 6 extra knop så ded borde gå undan värre 🙂

Återkommer när vi på nät. (Nu är våra gratis 5 minuter straxt slut)