Månadsarkiv: juni 2014

Halmstad – 30 juni

På eftermiddagen förtöjde vi i Halmstad gästkaj, en bit från HMS Jarramas systerfartyg, Najaden. Våra vänner från Spanien, Stefan och Lusia, hämtade oss ut till sitt fina ställe i Frösakull. Där bjöds på härlig middag. – Tack ni båda för en trevlig kväll!

Vi softade oss igenon nästa dag. Ulrika gick på Titanicutställningen och jag ”färskade fartyget”. På kvällen var det dags att ta plats på borggården för en friluftsföreställning med allsång och musik. Halmstads dragspelsförening arrangerade.

I den sena sommarkvällen gavs ett fin möjlighet till fotografering. Kvällsljuset var vackert och vi kunde fånga några fina Halmstadsbilder. – En härlig dag!

 

28 juni – Varberg

Kl 16 kändes vindhålet stabilt och vi kastade loss från Bua hamn. Alltid lika härligt att komma ut på havet igen. Idag hade sjön lagt sig och vi hade en laber bris från SSV. När vi närmade oss Varbergs angöring skymtade vi Stena Nautica. AIS:en visade att hon, med sina 16,7 knop, skulle komma in i den trånga farleden samtidigt med Jarramas. Vi hade henne om stb så ingen idé att bråka 😉

När vi förtöjde samlades ett 20-tal människor på kajen. En efter en kom dom fram och överöste Jarramas med lovord. Det blev nästan genant. Tänk att hon väcker sååå mycket uppståndelse…

I morgon hoppas vi kunna gå ner till Halmstad.

27 juni – Vänder in mot Bua

Vi kastade loss vid 8.30 från Styrsö. Härligt väder och rakt ut på havet i 40 sjömil. Efter hand ökade vinden mer än SMHI förutspått och Jarramas blev nu mer av fartyg än bobåt. Hon stångade sig fram i sjöarna riktigt fint men tappade nästan 2 knop i motsjön. Vid Nidingen kom ett rejält åskväder och vinden ökade ytterligare.

Nu hade vi valet att stampa på i 3 timmar och hoppas på att vinden avtog då en förestående kursändring skulle innebära vinden tvärs om bb. Det visste vi att hon inte skulle gilla. Eller skulle vi vända tillbaka 3 sjömil till Bua hamn och vänta in bättre väder. Det är alltid svårt att avvika från en planerad rutt men till slut girade vi 110 grader bb, upp mot Bua hamn. Det gillade Jarramas. Hon lungnade ner sig direkt , sträckte ut och ökade farten från 5,5 knop till 7,8. Fiskegubbarna i Bua tog emot på kajen och visade stolta upp kajsträckan man frigjort för oss.

Ryktet spred sig snabbt. Under kvällen defilerade säkert 50 bilar förbi Jarramas och tittade på den ”vackra båten” som kommit in.

Vid 18-tiden kom Ulrikas kompis Maria och Gunnar förbi. Ulrika och Maria hede inte sätts på många många år så det blev ett kärt återseende. Vi hade en riktigt trevlig kväll tillsammans.

26 juni – Styrsö

 

Innan vi lämnade Långedrag fick vi en visning av Kalle, Nina och Johan av Sjöklar kustakademis lokaler. Så fint och hjärtligt! Det var också Kalle som gav oss tipset att stanna till en dag på Styrsö, som verligen visade sig från den bästa sidan. Strålande sol och nästan ingen vind. Nu blev det cykeltur runt ön och fika i kryddträdgården.

Höjdpunkten blev dock på kvällen när vi tog ribbbåten till Brännö och premiärdansade på Brännö brygga. Det blev en magisk kväll i Lasse Dahlquists anda!

25 juni – Långedrag

Solig, varm och aldeles stilla morgon. Lite skön omväxling efter alla blåsiga dygn i Mariestad. Vi lämnade Vänersborg rätt tidigt då vår plan var att hinna till Göteborg för natten.

Trollhätte kanal har sex stycken slussar med en fallhöjd av ca 45 meter. Enorma slusskamrar när man är van med Göta kanal och inte alls samma fantastiska service och hjälpsamma slusspersonal som vi också var vana med.  Inte helt enkelt att förstå hur man förtöjde i kammaren men efter en sluss hade vi lärt oss och allt gick bra. Mitt i allt slussande så försvann plötligt det underbara vädret och himlen öppnade sig. Regnet fullkomligt vräkte ner och åskan mullrade. Plötsligt blev det blixt och knall samtidigt och någonstans ovan slog åskan ner och ljudet ekade mellan slussväggarna. Onödigt nära!

Efter Lilla Edet var det slut på slussar och broöppningar och strömmen i vattnet gav oss 2 knop extra. Efter några timmar på Göta Älv siktade vi Göteborg.  Då hade också det fina vädret kommit tillbaka och vi kunde njuta av vyerna i hamninloppet. Läppstiftet, barken Viking, Ostindiefararen och Älvsborgsbron. Roligt att se dem från sjösidan, från sin egen bostad 🙂

Vår kvällshamn blev Långedrag, SV om Göteborg. Vi fick ligga på en av Sjöklars platser med landström och allt.

I morgon blir det cykling på Styrsö.

24 juni – Vänersborg

Så kom vi då äntligen iväg på lite större vatten. 60 M över Vänern, som numera är klassat som hav. Vi valde att gå igenom den vackra men trånga Ekens skärgård, norr om Kållandsö. Leden går förbi fiskehamnen Spiken. Charmig men tyvärr för grund för oss. Vi girade bb och satte kurs ner mot Vänersborg. Fyra timmar på samma kurs 🙂

Kapten gjorde ett tio-tal inspektioner i maskinrummet under resan. Lika spännande varje gång att se om allt stod rätt till med den nya värmeväxlaren. Betyget var ”Över förväntan”.

Vi hade strålande väder och väl under järvägsbron hittade vi vår reserverade plats i gästhamnen, – perfekt. Vänersborg tillhör inte de charmigaste svenska städerna men stranpromenaden är fin. Det blev en glass innan vi intog kaptenskans middag på akterdäck i strålande kvällssol.

I morgon slussar vi ner 44 meter till Göta älv för att sedan gå till Långedrag och Sjöklar Kustakademis hamn.