Monthly Archives: Juni 2014

Halmstad – 30 juni

På eftermiddagen förtöjde vi i Halmstad gästkaj, en bit från HMS Jarramas systerfartyg, Najaden. Våra vänner från Spanien, Stefan och Lusia, ons uitzoeken om zijn prachtige plaats in frösakull. Där bjöds på härlig middag. – Tack ni båda för en trevlig kväll!

Vi softade oss igenon nästa dag. Ulrika gick på Titanicutställningen och jag “färskade fartyget”. På kvällen var det dags att ta plats på borggården för en friluftsföreställning med allsång och musik. Halmstads dragspelsförening arrangerade.

I den sena sommarkvällen gavs ett fin möjlighet till fotografering. Kvällsljuset var vackert och vi kunde fånga några fina Halmstadsbilder. – En härlig dag!

 

28 juni – Varberg

Kl 16 kändes vindhålet stabilt och vi kastade loss från Bua hamn. Alltid lika härligt att komma ut på havet igen. Idag hade sjön lagt sig och vi hade en laber bris från SSV. När vi närmade oss Varbergs angöring skymtade vi Stena Nautica. AIS:en visade att hon, med sina 16,7 knop, skulle komma in i den trånga farleden samtidigt med Jarramas. Vi hade henne om stb så ingen idé att bråka 😉

När vi förtöjde samlades ett 20-tal människor på kajen. En efter en kom dom fram och överöste Jarramas med lovord. Det blev nästan genant. Tänk att hon väcker sååå mycket uppståndelse…

I morgon hoppas vi kunna gå ner till Halmstad.

27 juni – Vänder in mot Bua

Vi kastade loss vid 8.30 från Styrsö. Härligt väder och rakt ut på havet i 40 sjömil. Efter hand ökade vinden mer än SMHI förutspått och Jarramas blev nu mer av fartyg än bobåt. Hon stångade sig fram i sjöarna riktigt fint men tappade nästan 2 knop i motsjön. Vid Nidingen kom ett rejält åskväder och vinden ökade ytterligare.

Nu hade vi valet att stampa på i 3 timmar och hoppas på att vinden avtog då en förestående kursändring skulle innebära vinden tvärs om bb. Det visste vi att hon inte skulle gilla. Of moeten we weer 3 nautische mijlen naar Bua poort en wachten voor beter weer. Het is altijd moeilijk om af te wijken van de geplande route, maar we uiteindelijk 110 grader bb, upp mot Bua hamn. Det gillade Jarramas. Hon lungnade ner sig direkt , sträckte ut och ökade farten från 5,5 knop till 7,8. Fiskegubbarna i Bua tog emot på kajen och visade stolta upp kajsträckan man frigjort för oss.

Ryktet spred sig snabbt. Under kvällen defilerade säkert 50 bilar förbi Jarramas och tittade på den “vackra båten” som kommit in.

Op 18 uur kwam de vriend Mary en Gunnar door. Ulrika och Maria hede inte sätts på många många år så det blev ett kärt återseende. Vi hade en riktigt trevlig kväll tillsammans.

26 juni – Styrsö

 

Innan vi lämnade Långedrag fick vi en visning av Kalle, Nina och Johan av Sjöklar kustakademis lokaler. Så fint och hjärtligt! Det var också Kalle som gav oss tipset att stanna till en dag på Styrsö, som verligen visade sig från den bästa sidan. Strålande sol och nästan ingen vind. Nu blev det cykeltur runt ön och fika i kryddträdgården.

Höjdpunkten blev dock på kvällen när vi tog ribbbåten till Brännö och premiärdansade på Brännö brygga. Det blev en magisk kväll i Lasse Dahlquists anda!

25 juni – Långedrag

Solig, varm och aldeles stilla morgon. Lite skön omväxling efter alla blåsiga dygn i Mariestad. Vi lämnade Vänersborg rätt tidigt då vår plan var att hinna till Göteborg för natten.

Trollhätte kanal har sex stycken slussar med en fallhöjd av ca 45 meter. Enorma slusskamrar när man är van med Göta kanal och inte alls samma fantastiska service och hjälpsamma slusspersonal som vi också var vana med. Niet alleen om te begrijpen hoe te binden het huis, maar na een sluis ons geleerd had en alles goed ging. Temidden van alle sluis geest verdwenen plötligt het prachtige weer en de hemel geopend. Regnet fullkomligt vräkte ner och åskan mullrade. Plotseling was er bliksem en mist tijdje en ergens boven de donder sloeg en het geluid weerklonk tussen de sluismuren. Onödigt nära!

Efter Lilla Edet var det slut på slussar och broöppningar och strömmen i vattnet gav oss 2 knop extra. Na een paar uur op de rivier Gota we slechtzienden Göteborg. Dan had ook het goede weer terug en konden we genieten van het uitzicht op de haveningang. Läppstiftet, barken Viking, Ostindiefararen och Älvsborgsbron. Roligt att se dem från sjösidan, från sin egen bostad 🙂

Onze avond haven werd Långedrag, ZW van Gothenburg. Vi fick ligga på en av Sjöklars platser med landström och allt.

I morgon blir det cykling på Styrsö.

24 juni – Vänersborg

Så kom vi då äntligen iväg på lite större vatten. 60 M över Vänern, som numera är klassat som hav. Vi valde att gå igenom den vackra men trånga Ekens skärgård, norr om Kållandsö. Leden går förbi fiskehamnen Spiken. Charmig men tyvärr för grund för oss. Vi girade bb och satte kurs ner mot Vänersborg. Fyra timmar på samma kurs 🙂

Kapten gjorde ett tio-tal inspektioner i maskinrummet under resan. Lika spännande varje gång att se om allt stod rätt till med den nya värmeväxlaren. Betyget var “Över förväntan”.

Vi hade strålande väder och väl under järvägsbron hittade vi vår reserverade plats i gästhamnen, – perfekt. Vänersborg tillhör inte de charmigaste svenska städerna men stranpromenaden är fin. Det blev en glass innan vi intog kaptenskans middag på akterdäck i strålande kvällssol.

I morgon slussar vi ner 44 meter till Göta älv för att sedan gå till Långedrag och Sjöklar Kustakademis hamn.