Månadsarkiv: juli 2014

Åter i Stockholm – 26 juli

Sista dagen på vår segling runt södra Sverige. 1500 sjömil, 65 slussar, 28 hamnar och 100-tals fantastiska upplevelser. Vi säger bara wow.

Efter ett trevligt häng med Erik, Pernilla och Greta i Haröfladen, var det dags att lätta ankar och gå sista biten in till Norr Mälarstrand. Kändes lite vemodigt men också mysigt att komma hem hem.

Lågvatten i skärgården så Stegesund blev lite spännande. Efter Göta kanal kände vi oss ganska slussvana så Hammarbyslussen skulle säkert gå fint. Ett  25-tal mindre båtar trängde sig förbi Jarramas in i slussen. Men, när kapten Rapp tog tag i situationen och dirigerade ut ett par kabinbåtar från kajen gjorde vi en snygg fickparkering. Kabinbåtarna fick förtöja utanpå oss.

Konstigt och tråkigt att så många båtägare inte kan sjövägsreglerna och dessutom inte kan manövra sin båt på rätt sätt. – Tänk vad skönt det vore om alla gjorde rätt!

Stockholm var kvalmigt och 30+ grader. Vi stannade till vid Långholmen så att kaptenskan kunde sänka sig ner i grodhavet. Smedsuddsbaden var fullsmetet med flämtande stockholmare när vi fortsatte in under Västerbron. – Där låg den… Jarramas hemmakaj, Norr Mälarstrand 🙂

Vår kompis Emil skrev på FB: Stadssiluetten av Norr Mälarstrand är återställd, känns tryggt på något sätt…

Haröfladen – 25 augusti

På vägen från Nynäshamn till Sandhamn hejade vi på Martin, som har ett ”familjeställe” på Yxlö. Vi tog vägen genom vackra Söderbysundet och vidare upp över Gråskärsfjärden.

Väl på Sandhamn visade sig att vår bokade plats låg på utsidan av östra bryggan och det kändes inte helt ok med tanke på dyningar och svall. Vi bestämde då, tillsammans med Pernilla och Erik, att gå vidare till Haröfladen och för första gången lägga oss på svaj för natten. Vilken skillnad!! Istället för Sandhamns galna sommarliv och överfulla hamn så kunde vi njuta av ett spegelblankt hav i solnedgången. Hur mysig kväll som helst!

Kaptenen, som inte helt njuter av ”svajlivet”, vaknade några gånger för att konstatera att vi inte rört oss utan lågt tryggt med vårt 140 kg ankare. Kapten Erik på Avantine, som även han har vissa ”svajproblem”, sov som en stock hela natten:-)

Nynäshamn – 24 juli

Tror aldrig att vi sett så många segelbåter som i dag, på väg upp mot Nynäshamn. Men med 25 grader i luften och i vattnet  kl 10.00 så kan man inte vara på ett bättre ställe än på havet.

I Nynäshamn hade vi stämt träff med Peter, Pernilla, Linnea, Gustav och Astrid. Så kul att ses igen!! Det blev ytterligare en ljummen kväll med god mat och dryck. Skönt att kapten fick leka av sig lite på lekplatsen med Linnea och Gustav. Där träffades vi också Bosse, en skön lirare.

Oxelösund – 23 juli

Harstena är nu också en favorit! Men efersom vi lånat turbåtsbryggan över natten så måste vi lämna ön innan kl 11.00. Det blev en promenad och en sväng till bageriet innan vi kastade loss.

Gryts skärgård övergick i Sankt Anna skärgård, otroligt vackert! Vädret var lika varmt och fint idag och nästan ingen vind. Många båter ute, mest segelbåtar som fick en lugn behaglig resa. Tyvärr så blev det inget dopp idag pga av alla alger. Vi har aldrig sett sådan algblomning som nu, inte heller så varmt hav. Mitt på Bråviken idag, där vi hade ca 20 meter djupt, var det 25,4 grader!!

Fiskehamnen i Oxelösund blev vår natthamn.

Harstena – 22 juli

Från Västervik till Harstena genom Gryts skärgård, fantastiskt fint!

Harstena hamn är inte stor så för att vi skulle kunna få en långsidesplats skulle vi komma 14:15 när turbåten gick ut, enligt hamnkaptenen. Då fick vi låna den platsen till kl 11.00 nästa dag. Men oj vilken kort brygga det var, precis lagom för en halv Jarramas. Men det är en lugn och skyddat vik så det fixade sig ändå.

Det blev en kort tur runt ön direkt men sedan föredrog vi att vila inomhus då det var tokvarmt ute. Kvällsturen med var sin kamera blev istället magisk, eller hur?

I morgon fortsätter vi norrut…

Västervik – 21 juli

I går lämnade Thomas och Anna-Lena Jarramas. – Trevliga dagar.

Idag blev det en loj dag i Västervik. Vi cyklade runt en del på förmiddagen, bl.a. till Gränsö slott. På 1500-talet ägdes Gränsö, som då bestod av två gårdar under grevskapet Stegeholm, av Svante Sture. På 1600-talet ägdes Gränsö först av holländarna Paridon von Horn och Kristian Welthuisen, därefter av Gabriel Oxenstierna och sedan av Hans Christoffer Königsmarck.

Under 1700-talet ägdes gården som nu fått en större huvudbyggnad av den spännande kapten Gustav Abraham Piper. Piper kämpade med Karl XII i flera krig. Han togs tillfånga vid Poltava och hamnade i rysk fångenskap. Efter en utväxling och på väg hem överlevde han mirakulöst ett skeppsbrott. Han slogs också i Norge när Karl XII dödades. Vid det dramatiska återtåget med Armfelds armé och till fots överlevde Piper, men han förfrös sina fötter så svårt att flera tår fick amputeras.

I morgon bär det av mot Harstena…