Månadsarkiv: juli 2016

Borensberg – 31 juli

”Vätternkuling” i gästhamnen. Det blev en blåsig dag i Motala men vi låg säkert förtöjda vid stenkajen.
13.00 loss mot Borenshult och slusstrappan ner till sjön Boren. Kung Sverker var på väg upp följt av två lass segelbåtar. Efter ett par timmar slussade vi ner för trappan och korsade Boren.
Vi had fått löfte om en plats vid stenkajen framför bron men hittade en bätte, längst ut på den långa träbryggan. El och vatten fanns precis vid Jarramas.
Den obligatoriska kvällspromenaden gick förbi kanalhotellet och in i det lilla sammhället. Fin kväll i en trevlig och lugn gästhamn.

Motala – 29 juli

Efter två dagar i Karlsborg korsade vi Vättern i lugnt väder. Väl inne i den fulla gästhamnen tutade en onödigt korkad turbåtskapten bort oss från kajen trots att det fanns gott om plats för oss båda. Han lämnade kajen en timme senare så vi kunde gå tillbaka.
Härligt med cyklarna ombord. Det blev en fin kvällstur utmed kanalen. Vi hamnade bl.a. mitt i en kräftfisketävlig kl 23. Märkligt att se så många fritidsfiskare kanta kanalen på sena kvällen.

Karlsborg – 27 juli

Framför oss låg nu sista biten av kanalens Västgötadel. Tåtorp är sista slussen innan sjön Viken som är kanalens högsta punkt. Det är en ”utjämningssluss” som sköts av kanalfararna själva. Ulrika sprang runt det manuella slussportshjulet så det rök i gruset.
Sjön Viken avslutas med Spetsnäskanalen som är mkt smal. Efter att ha givit vederbörlig signal gick vi in. Vid utgångsböjen kom en motorbåt i god fart som uppenbarligen inte hört vår signal. Nödläge uppstod och vi slog båda full fart back i våra maskiner. Mötande båts manöver tvingade ut honom utanför farleden, in på grundvatten, men litet pris för att undvika kollision. Allt gick bra och någon timme senare, efter Forsviks sluss och Bottensjön, förtöjde vi i Karlsborg.
Kvällspromenad till Karlsborgs fästning i ljum sommarkväll. Nästa dag kom Ewa och Owe på besök, lagom för en middag tillsammans på krogen Idas Brygga.

Mariestad – 23 juli

Här i Mariestad har vi många goda vänner. Middagar, eftermiddagsvin och spontanmöten fick tiden att flyga förbi. Vi lyckade tom locka ombord Anna och Fritz.
Nästa morgon föreslog Thomas och Anna-Lena en tur till Djurö fyrplats. En utskärgård av den vackraste sorten. Vi bytte fartregister och körde i 20 knop över spegelblankt vatten. Fånigt spegelblankt! Bilden av stäven underifrån är fotad med kameran du ser, ner i vattnet, i 20 knop!
Efter en trevlig middag vid fyren gick vi tillbaka till Torsö i den stilla sommarkvällen. Härlig dag!

Mariestad – 19 juli

Efter ett par dagar i Vänersborg var det så dags att gå ut över Vänern. Solen sken, vattnet låg blankt och horisonten knivskarp. Vi passerade Hindens rev och siktade så småningom Navens fyr där vi rundade in i Ekens skärgård. Jättefin arkipelag, inte helt olik Stockholms mellanskärgård. Hamnfogden i Spiken avrådde oss från att gå in där så vi fortsatte nordostvart upp till Brommösund och Låxhall.
Thomas Johansson hade reserverat en kajplats vi restaurangen och stod redo när vi kom. Efter en trevlig middag på krogen somnade vi gott.
Nästa morgon bar det av in till Mariestad och kajen inne i gästhamnen, mitt i stan. Fin kväll!