Åter Sthlm – 7 augusti

Ja så kom den till slut, sista etappen på vår sommartur. Både vemodigt och skönt.
Efter sista slussen i Södertälje, 1150 sjömil, 66 slussar, 30 olika gästbryggor/kajer, 1700 bloggbesök och generande mycket fartygsuppskattning gick vi in under Västerbron i Stockholm.
Det hade blivit en riktig svensk rundtur men oändligt fina upplevelser, på vår Jarramas som fungerat oklanderligt i 10 veckor 🙂

Skansholmen – 6 augusti

En lång dag till sjöss väntade. vi gick de 55 sjömilen över Bråviken, förbi Oxelösund och genom Nyköpings vackra skärgård, upp i Södertäljefaret. Egentligen hade vi tänkt ta yttervägen upp till Stockholm, genom Sthlms skärgård men väderprognosen talade om styv kuling om några dagar så det fick bli den lilla trevliga gästhamnen Skansholmen, straxt norr om ön Oaxen i stället.
Vi möttes i hamnen av den trevlige hamnkaptenen som visade oss bästa platsen, inne vid restaurangkajen. Efter stekt strömming med potatispuré och sallad caprese blev det en fält- och skogspromenad på kvällskvisten.

Arkösund – 5 augusti

Vi kastade loss strax före lunch och gick ur sista slussen i Mem. Tänk att vi klarat 66 slussar, de flesta utan hjälpande besättning, utan en enda skråma.
Vi satte kurs mot Arkösund som numera fungerar riktigt bra. Det nya fräscha hotellet med restaurant och lounge invigdes på nationaldagen i år. Det blev ett glas vin på trädäcket.
LIte senare kom plötsligt två trevliga kustbevakare förbi och gjorde en spontan fartygs- och bemanningskontroll ombord på Jarramas. Alla papper var i ordning så det blev tummen upp 🙂

Söderköping – 4 augusti

På morgonen var vi på hugget redan en halvtimme innan broöppning i Norsborg för att vara säker på att vi skulle kunna gå först i slussarna utan att vänta allt för länge. Efter slussen Carlsborg nedre fick vi ligga vid väntbrygga och vänta in Wilhelm Tham. Vi tyckte det såg smalt ut för möte men allt gick bra.
Tolv slussar senare var vi i Söderköping där vi stannade för natten. Vi valde den nedre hamnbassängen strax bakom MS Lindön.
Söderköping bjöd på en varm och skön kväll, förrutom en riktigt kraftig regnskur. Men inget kunde stoppa kön till Smultronstället, Söderköpings populära glasscafé där kön ringlade lång hela tiden.

Berg – 2 augusti

Ulrika öppnade första slussen på väg mot Bergs slussar. Vi rundade den vackra lilla paviljongen ”Styrmans fasa” och tuggade i oss sjömil efter sjömil av svensk jordbruksbygd av finaste snitt. Väntan blev visserligen lång vid Heda och Brunnby dubbelslussar men vad gjorde det.
Väl framme i Bergs övre slussbassäng förtöjde vi för natten. Här fanns en del att titta på innan våra vänner Tina och Bengt-Arne kom ombord för ett glas vitt och senare middag på Världshuset.
Nästa morgon pratade vi med andra båtägare på väg öster ut. Förhandlingarna gick bra och vi gick in i slusstrappan som första båt.
Slussvakterskan berättade om rekordfart när vi 35 minuter senare avverkat alla sju slussarna ner till Roxen. Spännande att köra in Jarramas i kamrarna utan att att ha någon landreferens framför. Som att köra ut i tomma intet 🙂
Två timmar senare hade vi avverkat Roxen och gått in under järnvägsbron i Norsholm där vi förtöjde för natten.

Borensberg – 31 juli

”Vätternkuling” i gästhamnen. Det blev en blåsig dag i Motala men vi låg säkert förtöjda vid stenkajen.
13.00 loss mot Borenshult och slusstrappan ner till sjön Boren. Kung Sverker var på väg upp följt av två lass segelbåtar. Efter ett par timmar slussade vi ner för trappan och korsade Boren.
Vi had fått löfte om en plats vid stenkajen framför bron men hittade en bätte, längst ut på den långa träbryggan. El och vatten fanns precis vid Jarramas.
Den obligatoriska kvällspromenaden gick förbi kanalhotellet och in i det lilla sammhället. Fin kväll i en trevlig och lugn gästhamn.